24.03.2017

Februāris bijis samērā mierīgs un bez kādiem īpašiem notikumiem. Jāpiebilst, ka tirgu pamata dinamika un virzība februārī nav ļoti mainījusies salīdzinājumā ar janvāri. Turklāt februāris ir bijis izaugsmes mēnesis aktīvu apjoma ziņā, kas ir visai neparasti, jo pieaudzis gan etalona obligāciju, gan augstas peļņas obligāciju, kā arī akciju un dārgmetālu skaits, tāpat arī liela daļa izejvielu aktīvu.

Attiecībā uz kritērijiem investori bija gaidījuši centrālo banku sēžu lēmumus: 9. martā – ECB, 15. martā – FRS. Šo gaidu laikā etalonu peļņa saruka, it īpaši uzskatāmi to varēja redzēt Vācijas desmitgadīgo obligāciju kustībā, jo to peļņa ļoti krasi samazinājās no 0,4 % līdz 0,2 %. Acīmredzot tirgus dalībnieki neuzkrītoši lika cerības uz Mario Dragi komentāriem par stimuliem un turpmāko monetāro politiku.

Līdzīga virzība bija novērojama arī attiecībā uz Amerikas desmitgadīgajām valsts obligācijām, taču ne tik izteiktā amplitūdā: to peļņa samazinājās par 6 bāzes punktiem no 2,45 % līdz 2,39 %. ASV likmju ziņā viss kļūst skaidrāks un prognozējamāks nekā ES, un tam par iemeslu lielā mērā ir stabilie makrorādītāji, pakāpenisks, neatlaidīgs ASV ekonomikas pieaugums, kā arī mērķa līmenim tuvs inflācijas rādītājs.

Politiskais uzsvars pēc vēlēšanām ASV un jaunās administrācijas izveides atkal ir nosvēries uz ES pusi, lielā mērā koncentrējoties uz Franciju. Saskaņā ar socioloģiskām aptaujām labēji radikālās partijas līderes Lepēnas reitinga izaugsme ir apstājusies, un viņas vadība sacensībā par prezidenta posteni, tuvojoties vēlēšanām, kļūst arvien mazāk izteikta, turpretī bijušā ekonomikas ministra Makrona reitings pieaug, viņam kļūstot par galveno pretendentu uz amatu. Ņemot vērā Lepēnas pirmsvēlēšanu programmu, tā ir pozitīva ietekme uz ES viengabalainību, kā arī politisko struktūru un eiro kopumā, jo izteikti samazina centrbēdzes tendenču rašanās risku Eiropas Savienībā. Šāda notikumu attīstība līdz ar eirozonā atdzimstošo inflāciju un samērā labiem ekonomikas izaugsmes rādītājiem nozīmē, ka cerības uz eiro un dolāra paritāti ļoti krasi sarūk.

Augstas peļņas obligācijas joprojām izskatās visai pārliecinoši uz augsta pieprasījuma fona, un pretēji gaidītajam un arī vēlmēm kritums šajā segmentā nav novērojams. Samazināšanās notiek atkarīgi no situācijas un konkrētos gadījumos. No otras puses, augsto pieprasījumu apstiprina sekmīgi jauni izlaidumi, uz kuriem ir pārāk liels pierakstīšanās skaits. Savukārt prēmijas turpina samazināties. Turklāt pat tādā tirgū rodas selektīvas iespējas, un galvenokārt tās nav saistītas ar kredītvērtību.
Akciju tirgū joprojām novērojums pacēlums. Aizvien vairāk tiek gaidīta inflācija, izteikta korporatīvā atbildība, saglabātas prognozes par fiskālajiem stimuliem, kas nosaka faktorus, kas uztur riska apetīti. Dow Jones indekss stingri nostiprinājies virs 20 000 punktiem, fondu tirgū iezīmējot "jaunu teritoriju".

Izejvielu segmentā visu februāri saglabājies mērens optimisms. Pieaugums vērojams gan naftas, gan bāzes metālu jomā, izņemot varu. Pagaidām ir grūti nosaukt nopietnus cēloņus, lai izejvielu sfērā tendences strauji mainītos. Ķīnas ekonomika nesamazina apgriezienus, lai gan no dažādām pusēm var dzirdēt viedokļus, ka šīs valsts ekonomikā pastāv nopietnu noviržu riski, kas varētu izraisīt lejupslīdi. Tomēr skaitļi pagaidām parāda pretējo, un nemitīgie valsts stimuli neļauj ekonomikai palēnināties.

Korekcija bāzes metālu jomā tuvākajā laikā var būt samērā loģiska, jo pieaugums attiecībā uz dažiem metāliem, piemēram, dzelzsrūdu, bijis pārmērīgi straujš. Jau otro mēnesi pēc kārtas, par spīti dolāra vērtībai, zelts februārī bija viens no aktīviem ar visstraujāko pieaugumu, kas pārsniedza 3 %. Lielā mērā šis kāpums turpina ietekmēt pieaugošās prognozes par inflāciju.

Lai gan dolārs vairs neseko janvārī sasniegtajai maksimālajai vērtībai, tas tomēr turpina saglabāt stingras pozīcijas, kā to norāda dolāra indeksa dinamika. No visām valūtām būtu vērts atzīmēt tikai Krievijas rubli, kas ir visai stabili nostiprinājies, saglabājis pārsteidzošu noturību brīžos, kad naftas cenas krītas, ir tikpat kā inerts pret ārējiem faktoriem un dzīvo "savu dzīvi", kas ir mazliet nošķirta no kopējā tirgus.