22.06.2017

Pagājušais mēnesis bija notikumiem bagāts un aktīvs visos finanšu tirgus segmentos.

Politiskais faktors ir mūsdienu globālās finanšu sistēmas neatņemama sastāvdaļa, lai gan pēdējā laikā tirgi ir kļuvuši inertāki un uz politiskiem notikumiem reaģē visnotaļ segmentēti. E. Makrona uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās vēlreiz apliecināja, ka Eiropa vairs nav “spriedzes un nenoteiktības centrs”. Bažas par iespējamām centrbēdzes tendencēm sāk izkliedēties un ir parādījusies pārliecība par struktūras monolītumu, ko apliecina arī Kristīgo demokrātu savienības uzvara vietējās vēlēšanās Vācijas lielākajā reģionā – Ziemeļreinas- Vestfālenes federālajā zemē. ES maija samita mērķis bija stiprināt savienības vienotību un, šķiet, šo mērķi ir izdevies sasniegt. Pēc visa spriežot, Eiropas Savienība ir spējusi apturēt neilgo populistisko uzskatu atbalstītāju uzvaras gājienu, saliedēties un izstrādāt visu dalībvalstu sabalansētas sadarbības mehānismus. Bez tam, jaunā ASV prezidenta pirmās Eiropas vizītes rezultāti izkliedēja visus mītus par iespējamo spriedzi ASV un ES attiecībās.

Politiskās kaisles tikmēr mutuļo otrpus Atlantijas okeānam. Vēršoties plašumā skandālam ap Trampu un pastiprinoties aizdomām par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, tirgos valda nervozitāte un spriedze. Politiskās nestabilitātes riskus un konfliktu starp ASV varas atzariem nespēj slāpēt ne nodokļu liberalizācijas jautājumu risināšana, ne arī infrastruktūras izdevumu palielinājums.

Dolāros nominētās etalona obligācijas maijā demonstrēja ralliju. Investori praktiski nešaubās par to, ka Federālās rezervju sistēmas turpmākās darbības ir prognozējamas un bāzes procentu likmes šogad tiks paaugstinātas ne vairāk kā divas reizes, esošajam makroekonomiskajam fonam nedodot iemeslus agresīvai restrikcijas politikas īstenošanai. Tomēr ekonomikas rādītāji pagājušajā mēnesī bija neviennozīmīgi, kas var likt FRS mīkstināt savu retoriku, pieņemot lēmumus par turpmāko ierobežojumu apjomiem un to noteikšanas tempiem. Tikmēr Eiropas etalona obligācijas maiju aizvadīja mierīgāk, tirgum mēnesi noslēdzot ar kāpumu, tiesa gan, mazāku par amerikāņu obligāciju uzrādīto.

Neraugoties uz to, tirgū valdošais “buļļu” noskaņojums bija tik ļoti izteikts, ka princips “Sell in May and go away” darbojās tikai attiecībā uz izejvielu aktīviem un izejvielu kompāniju akcijām. Šajos segmentos pārsvarā valdīja pesimisms, jo neiepriecinošās ziņas no Ķīnas, kas, kā zināms, ir izejvielu galvenā patērētāja, radīja milzīgu spiedienu uz cenām, kā rezultātā bāzes metāli un ieguves kompāniju akcijas nepārtrauktās lejupslīdes dēļ izskatījās, maigi izsakoties, neapskaužami. Savukārt nafta uz šī fona “uzvedās” salīdzinoši mierīgi, lai gan tās cenas līmenis šķita salīdzinoši zems, tomēr, sasniedzot 45 dolārus par barelu, naftas cena guva spēcīgu atbalstu. Šobrīd izejvielu aktīvi, kas tika uzskatīti par ļoti pārvērtētiem, atkal sāk atgūt savu pievilcību gan no tehniskā, gan no novērtējuma viedokļa, runājot ar izejvielu kompāniju akcijām.

Akciju tirgi kopumā demonstrēja pozitīvu dinamiku, sasniedzot kārtējos maksimumus. Eiropas akcijas pēc vēlēšanu iznākuma Francijā atguvās, taču uz mēneša beigām lielākā daļa indeksu pozitīvā snieguma nonivelējās. Savukārt amerikāņu indeksu augšupeju stimulē galvenokārt tehnoloģiskais sektors, savukārt dažu kompāniju, piemēram, Teslas, akciju kāpumu jau šobrīd var uzskatīt par “nebeidzamo stāstu”. Tikmēr tirgus volatilitāte vēl joprojām saglabājās ļoti zema.
Augsta ienesīguma obligācijas pat nedomāja apstāties un kārtējo reizi noslēdza mēnesi ar kāpumu, par ko liecina attiecīgo indeksu vērtības. Var vienīgi piebilst, ka attīstības valstu augsta ienesīguma obligāciju kāpuma temps ir nedaudz piebremzējies, konsolidējoties esošajos augstajos līmeņos. Investori vēl joprojām ir permanentos ienesīguma meklējumos, lai gan, laikam ejot, tas kļūst arvien nosacītāks jēdziens. Pieprasījums pēc jaunām emisijām vēl joprojām ir augsts, īpaši ņemot vērā to, ka maijā to piedāvājums bija visnotaļ ierobežots. Kārtējais korupcijas skandālu vilnis turpina satricināt Brazīlijas tirgu, ievelkot tajā arvien jaunus dalībniekus un vienlaicīgi dodot iespēju investoriem izdevīgi iegādāties skandālā neiesaistīto kompāniju vērtspapīrus.

Dolāra cena maijā turpināja samazināties, atgriežoties pie “pirms Trampa” līmeņa. Dolāra pavājināšanās ir saistīta gan ar jau minētājām gaidām uz zināmu tonalitātes mīkstināšanu un investor pārliecību par FRS turpmākās politikas prognozējamību, gan ar politisko risku pieaugumu ASV. Savukārt dārgmetālu, īpaši zelta un sudraba, cenas ir guvušas atbalstu un demonstrē labu dinamiku attiecībā pret ASV dolāru.